Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Este necesar să se prevadă obligaţia operatorilor care produc hrană pentru animale și produse alimentare de a aplica procedurile corespunzătoare, pe baza unei identificări sistematice a etapelor critice de procesare, pentru a garanta că produsele procesate obţinute respectă regulile de producţie ecologică.

Anumite produse È™i substanÅ£e neecologice sunt necesare în scopul producerii anumitor furaje È™i alimente ecologice procesate. Regulile armonizate de procesare a vinului la nivel comunitar necesită o perioadă mai lungă de timp. În consecinţă, produsele menÅ£ionate trebuie excluse în ceea ce priveÈ™te procesarea vinului până la adoptarea de reguli specifice acestui sector, printr-o procedură ulterioară.

În ve Citeste mai mult...

Vizualizari: 3101 - Data: 17-10-2017 22:29:04
Un agricultor obiÈ™nuit poate se poate transforma in producător agricol de produse ecologice după o anumită perioadă tranzitorie, numită „conversie", ce durează minim 2 ani.

În această perioadă producătorul agricol începe să aplice principiile agriculturii ecologice. Perioada de conversie este de doi ani, în cazul culturilor anuale È™i de trei ani în cazul culturilor perene, cu excepÅ£ia pășunilor. Perioada se aplică incepând imediat înaintea semănatului.

Fertilitatea terenurilor

-se menÅ£ine È™i se îmbunătăţeÈ™te prin introducerea în rotaÅ£ia culturilor a plantelor leguminoase, a plantelor cu rădăcini adânci sau folosirirea îngrășământului ver Citeste mai mult...

Vizualizari: 2960 - Data: 17-10-2017 22:20:28
Sigla naţională ,,ae", specifică produselor ecologice
Controlul È™i certificarea produselor ecologice se realizează de organisme de inspecÅ£ie È™i certificare aprobate de către Ministerul Agriculturii È™i Dezvoltării Rurale, pe baza unor criterii de independenţă, imparÅ£ialitate È™i competenţă. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor de inspecÅ£ie È™i certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora realizată de către un organism abilitat în acest scop.

Pe baza verificărilor efectuate de către aceste organisme, se oferă certificatul de produs ecologic și ulterior producătorii vor putea eticheta produsul cu "ecologic" .
Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele și cod Citeste mai mult...

Foto

Sigla naţională ,,ae", specifică produselor ecologice

Vizualizari: 3682 - Data: 17-10-2017 21:58:54
La creÈ™terea animalelor în mod ecologic, prevenirea È™i tratarea bolilor se bazează pe următoarele principii:

- selectarea corespunzătoare a raselor sau speciilor de animale;
- aplicarea practicilor de creÈ™tere a animalelor corespunzător cerinÅ£elor fiecărei specii, încurajând rezistenÅ£a ridicată la boli È™i prevenirea infecÅ£iilor;
- utilizarea furajelor de calitate, asigurarea unei miÈ™cări curente È™i accesul la pășuni, în scopul stimulării imunităţii naturale a animalului;
- asigurarea unei densităţi corespunzătoare a animalelor, evitând astfel supraaglomerarea È™i orice alte probleme de sănătate ce pot rezulta din aceasta;
- atunci când un animal se îmbolnăveÈ™te sau este rănit, Citeste mai mult...

Vizualizari: 2953 - Data: 17-10-2017 21:56:12
Identificarea animalelor este obligatorie pentru asigurarea permanentă a trasabilităţii animalului.

Identificarea animalelor se face prin aplicarea crotaliilor, a altor mărci de identificare, precum și a mijloacelor electronice, care vor ajuta la identificarea permanentă a animalelor, fără a prejudicia bunăstarea lor.

Identificarea fizică a animalelor
Animalele sunt identificate permanent folosind tehnici adaptate fiecărei specii:
- în mod individual în cazul mamiferelor mari sau mici (crotalierea*);
- microcipare in cazul ecvinelor;
- pe loturi în cazul păsărilor de curte.
Crotalie - mijloc de identificare a animalelor, confecÅ£ionat din material plastic care poartă înregistrat prin impr Citeste mai mult...

Vizualizari: 3015 - Data: 17-10-2017 21:48:42
Furajarea animalelor este o condiÅ£ie de calitate a producÅ£iei, respectând cerinÅ£ele nutriÅ£ionale ale animalelor în diferite stadii ale dezvoltării lor.

Practicile de îngrășare sunt autorizate în măsura în care sunt reversibile în orice stadiu al procesului de creÈ™tere.
Animalele se hrănesc cu furaje obţinute din agricultura ecologică.

Animalele se hrănesc, de preferat, cu furaje produse în propria ferma iar, în cazul când acest lucru nu este posibil, se utilizează furaje din alte ferme care respectă regulile producÅ£iei ecologice.

Efectivele de animale au acces permanent la pășuni sau furaj grosier.
In hrana efectivelor de animale pot fi incluse materii prime si Citeste mai mult...

Vizualizari: 3341 - Data: 17-10-2017 21:44:42
Condiţiile de adăpostire a animalelor trebuie să corespundă cerinţelor lor biologice, fiziologice și etologice.

Adăposturile trebuie să fie bine izolate termic, ventilate natural È™i iluminate astfel încât să asigure animalelor un microclimat de confort, cu temperatură È™i umiditate optime, curenÅ£i de aer adecvaÅ£i, iar concentraÅ£ia de gaze, nivelul de pulberi È™i aeromicroflora să se încadreze în normele de igienă.

SpaÅ£iile în aer liber, suprafeÅ£ele de exerciÅ£ii în aer liber sau traseele exterioare trebuie să ofere, în funcÅ£ie de condiÅ£iile meteorologice locale È™i de rasele respective, o protecÅ£ie suficientă împotriva ploii, vântului, soarelui È™i temperaturilor extreme. Adăpostirea Citeste mai mult...

Vizualizari: 2990 - Data: 17-10-2017 21:41:35
Agricultura ecologică presupune reciclarea materiei organice naturale, rotaÅ£ia culturilor, respectarea bunăstării animalelor È™i păstrarea unui echilibru pentru factorii naturali È™i de mediu permiÅ£ând conservarea È™i dezvoltarea lor.

Metode și tehnici specifice agriculturii ecologice
-fertilizarea solului cu îngrașăminte organice: bălegar, îngrășăminte verzi È™i composturi;
-acoperirea solului asigurându-se protecÅ£ia împotriva uscării lui;
-folosirea de îngrășăminte minerale naturale (fosfaÅ£i, praf de rocă, calciu provenit din var, îngrășăminte din alge marine);
-rotaÅ£ia culturilor - în cicluri de 6 sau 12 ani pentru ca solul să nu se deterioreze;
-arături uÈ™oare È Citeste mai mult...

Vizualizari: 3481 - Data: 17-10-2017 21:38:48
În conformitate cu articolul 24 alineatul (3) È™i cu articolul 25 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, trebuie stabilite criterii specifice în ce priveÈ™te prezentarea, compoziÅ£ia, dimensiunea È™i designul siglei comunitare, precum È™i prezentarea È™i compoziÅ£ia codului numeric al autorităţii de control sau al organismului de control È™i ale indicaÅ£iei locului din care provine produsul agricol.

În conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, trebuie stabilite cerinÅ£e specifice privind etichetarea aplicabile hranei ecologice pentru animale, luând în considerare varietăţile È™i compoziÅ£ia acesteia, precum È™i dispoziÅ£iile orizontale privind etichetarea aplicabile hranei pentru animale.

&Ici Citeste mai mult...

Vizualizari: 3058 - Data: 17-10-2017 21:36:58
Agricultura ecologică - principii de bază
Conversia la metoda de producÅ£ie ecologică necesită anumite perioade de adaptare la mijloacele utilizate. În funcÅ£ie de producÅ£ia agricolă anterioară, este necesară stabilirea unor perioade de conversie specifice pentru diversele sectoare de producÅ£ie.

În conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (CE) nr. 834/¬2007, trebuie stabilite condiÅ£ii specifice pentru aplicarea dero¬gărilor prevăzute la articolul în cauză. Este oportună stabilirea unor astfel de condiÅ£ii cu privire la indisponibilitatea animalelor ecologice, a hranei pentru animale, a cerii de albine, a seminÅ£elor È™i a cartofilor de sămânţă È™i a altor ingrediente ecologice, precum È™i cu privire la problemele specifice legate de gestionarea efectivului de anima Citeste mai mult...

Foto

Produse ecologice

Vizualizari: 3041 - Data: 15-10-2017 20:44:22
Producţie vegetală ecologică
Principii de bază ale producţiei vegetale ecologice

ProducÅ£ia vegetală ecologică are la bază hrănirea plantelor în principal prin ecosistemul solului. În consecinţă, este necesară interzicerea culturii hidroponice, în care plantele cresc cu rădăcinile într-un substrat inert È™i sunt hrănite cu minerale È™i elemente nutritive solubile.

ProducÅ£ia vegetală ecologică implică diverse practici de cultivare È™i utilizare limitată de îngrășăminte È™i fertilizatori cu solubilitate scăzută; în consecinţă, este necesară specificarea acestor practici. În principal, trebuie stabilite condiÅ£iile de utilizare a anumitor produse nesintetice.

Utilizarea pesticidelor, care ar putea avea efecte p Citeste mai mult...

Foto

Producţie ecologică

Vizualizari: 3108 - Data: 15-10-2017 20:15:08
Agricultura ecologică - principii creșterea animalelor
Abordarea holistică a agriculturii ecologice impune o producÅ£ie animalieră în strânsă legătură cu terenul, unde gunoiul de grajd produs se foloseÈ™te ca îngrășământ în producÅ£ia vegetală. Având în vedere faptul că sectorul creÈ™terii animalelor implică întotdeauna gestionarea terenului agricol, este necesar să se prevadă interzicerea producÅ£iei animaliere în lipsa terenului. În producÅ£ia animalieră ecologică, alegerea raselor trebuie să Å£ină cont de capacitatea acestora de a se adapta la condiÅ£iile locale, de vitalitatea lor È™i de rezistenÅ£a la boli; este necesară încurajarea unei mari diversităţi biologice.

În anumite condiÅ£ii, operatorii pot întâmpina dificultă Citeste mai mult...

Foto

Creșterea ecologică a animalelor

Vizualizari: 3099 - Data: 15-10-2017 20:06:14
Stupină producători ecologici
Termenul de agricultură ecologică a fost atribuit de Uniunea Europeană României, este similar cu ,,agricultură organică" sau ,,agricultură biologică", utilizat în alte state membre. Această denumire este protejată prin legislaÅ£ie.

Agricultura ecologică are ca scop două aspecte:
- obÅ£inerea de alimente proaspete, mai curate, în concordanţă cu metabolismul uman;
- metodele de cultură folosite respectă factorii naturali È™i de mediu, permiÅ£ând dezvoltarea È™i conservarea acestora.

Legislaţia care stă la baza funcţionării agriculturii ecologice este cea naţională și cea comunitară. Aceasta stabilește principii, obiective și norme pentru sectoarele de producţie vegetală, animalieră ș Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 3260 - Data: 15-10-2017 19:55:04
Roirea - metoda familiilor perechi
Prin această metodă, roiurile rezultă din întreaga populaÈ›ie de albine culegătoare ale celor două familii mamă È™i prin prelucrarea de la acestea a jumătate din puiet È™i albinele tinere. Datorită acestui fapt se obÅ£in roiuri foarte puternice, egale ca puiet È™i albină tânără, cu o familie mamă înainte de a roi, dar la care se mai adaugă toate albinele culegătoare de la cele două familii mamă. În astfel de condiÈ›ii, roiurile formate au o capacitate de cules extrem de mare, realizând pro¬ducÅ£ii însemnate de miere, fapt pentru care formarea roiurilor prin această metodă se face înaintea culesurilor principale.

Metoda se aplică astfel: Cele două familii-mamă sunt poziÈ›ionate alăturat, îna¬intea c Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 4289 - Data: 15-10-2017 17:04:59
Metoda de roire prin mutare
Metoda de roire prin mutare este reprezentată de transferul de populaÅ£ie între familiile de albine È™i roi. Transferul de populaÅ£ie constă în mutarea familiilor de pe vechiul amplasament.

Roirea prin mutarea unei singure familii se realizează prin mutarea acesteia pe un nou loc È™i amplasarea pe locul ei a unui stup cu faguri construiÈ›i È™i artificiali, în care se aÈ™ează, matca È™i cel puÅ£in un fagure cu puiet căpăcit. Albinele culegătoarele se întorc la vechiul loc È™i populează stupul È™i găsesc acolo matca.
Stupul mutat unde a rămas puietul de toate vârstele È™i albina tânără, primeÈ™te o botcă sau o matcă È™i îÈ™i revine în cel mai scurt timp.

Roirea prin mutarea a două familii. Mut Citeste mai mult...

Foto

Roiniţa - stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, Iași

Vizualizari: 4424 - Data: 15-10-2017 16:53:06
Examinarea mierii de albine
ÎnsuÈ™irile pe care se pot observa cu propriile simÈ›uri sunt trăsături organoleptice, iar examinarea mierii de albine È™i rezultatele obÈ›inute reprezintă examenul organoleptice (culoare, gust, miros, consistență).

Culoarea mierii depinde de origine. Două sortimente de miere românească sunt foarte appreciate la ora actuală pe piaÈ›a internă È™i externă. Mierea de salcâm are culoarea deschisă, de la aproape incolor la galben deschis, în funcÈ›ie de puritatea culesului mono-flor È™i de culoarea fagurilor.

Mierea de pădure este cu atât mai închisă cu cât culesul de mană este mai bogat. Culoarea mierii de pădure este brună, cu limite extrem roÈ™cat È™i aproape negru. Mierea polifloră, de tei, de rapiță Citeste mai mult...

Foto

Examinarea mierii de albine - stupină apicultor Leoca George, Agighiol, Tulcea

Vizualizari: 5741 - Data: 15-10-2017 13:27:46
Producerea apilarninului în stupină
Apilarnilul este un produs apicol natural, alcătuit din larvele de trântor È™i din compoziÈ›ia nutritivă ce se găseÈ™te în respectivele celule de faguri, recoltate cu o zi înainte de căpăcirea celulelor, adică în a zecea zi de la depunerea oului sau a È™aptea zi de viață larvară.
Producerea apilarnilului în stupină
Recoltarea eficientă a larvelor de trântor se realizează prin alcătuirea unei scheme de creÈ™tere în familiile de pe vatră. Se stabilesc, astfel, serii de familii de albine producătoare È™i se È›ine evidenÈ›a lor cu ajutorul fiÈ™elor individuale. Din a doua jumătate a lunii martie se realizează strâmtorarea cuiburilor È™i se ameliorează condiÈ›iile termice în stupi. De la 1 aprilie se hrănesc Citeste mai mult...

Foto

Larve de trântor

Vizualizari: 4168 - Data: 15-10-2017 12:29:22
Obţinere venin albine
Veninul de albine se prezintă ca un lichid incolor, dens, cu gust amar și cu miros specific. Se obțin astfel, rezultate remarcabile pentru tratarea reumatică cu acest produs.

Au apărut astfel, numeroase publicaÈ›ii despre rezultatele favorabile ale apiterapiei cu venin de albine în artrite, artroze, nevralgii, crescând foarte mult interesul lumii medicale pentru acest produs apicol.

Dintre componentele produsului amintim: melitina, apamina, enzimele, histamina, precum și o serie de componente minerale, dintre care și magneziul.

Procedeul de valorificare a veninului de albine este reprezentat de producerea unui șoc electric pentru eliminarea lui, cu ajutorului unui aparat montat la urdinișul stupului. Dispozitivul electric s Citeste mai mult...

Foto

Familie de albine din stupina apicultorului Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 3795 - Data: 15-10-2017 12:19:21
Faguri din ceară
Ceara de albine este secretată de glandele cerifere ale albinelor lucrătoare, fiind utilizată în cuib pentru clădirea fagurilor, cât È™i pentru căpăcirea puietului È™i a mierii.

Ceara extrasă se clasifică, după modul de producere:
• de stupină
• centrifugată (de boÈ™tină)
• de extracÈ›ie
• albită

1. de stupină- de calitate superioară care se obține din reformarea fagurilor, cu ajutorul topitoarelor de ceară și a preselor manuale și electrice;

2. de boÈ™tină - reziduurile care rămân în urma extracÈ›iei cerii de stupină, poartă denumirea de boÈ™tină, care se presează la cald, cu ajutorul unor prese hidraulice sau centrifuge cu abur;

3. d Citeste mai mult...

Foto

Faguri din ceară - stupină apicultor Constantin Chirilă

Vizualizari: 3953 - Data: 15-10-2017 01:43:46
Propolisul folosit de albine în special pentru iernat
Propolisul este un complex de substanÈ›e în vederea pregătirii cuibului, în special pentru iernat. Propolisul este utilizat de albine pentru a acoperi crăpăturile stupilor È™i pentru a înconjura cadavrele dăunătorilor pe care-i răpun. Propolisul este bogat în rășini vegetale, uleiuri eterice, substanÈ›e ceroase care îi adaugă È™i proprietăți de antibiotic natural. Sunt prezenÈ›i în propolis acizi aromatici nesaturaÈ›i, galangina, chrizina, izolpirina È™i pinocembrina.

Propolisul are culoarea brun-deschis, cu nuanÈ›e până la brun-închis È™i rareori cu reflexe verzui, puÈ›in solubil în apă È™i perfect solubil în eter È™i alcool. Se topeÈ™te la 60-70 grade, la temperatura din interiorul stupului este male Citeste mai mult...

Foto

Propolisul folosit de albine în special pentru iernat - stupina apicultor Constantin Chirilă

Vizualizari: 3820 - Data: 15-10-2017 01:34:49
Polen colectat de albinele culegătoare
Polenul se prezintă sub formă de pulbere fină È™i provine din anterele È™i staminele florilor, fiind un produs mascul al organelor reproducătoare ale plantelor, cu rolul de a fecunda ovulele florilor È™i având ca rezultat transformarea acestora în fructe sau seminÈ›e.

Pulberea de polen este foarte fină, de mărimea micronilor È™i poate fi văzută numai la microscop. Polenul este adus în stup, fiind colectat de albinele culegătoare în coÈ™uleÈ›ele de la picioarele lor posterioare, sub formă de ghemotoace. Coloniile de albine se hrănesc cu polenul plantelor, resursă bogată în vitamine, proteine, grăsimi, săruri minerale, necesar atât albinelor, cât È™i puietului din cuib, ajutând totodată la formarea organismului Citeste mai mult...

Foto

Polen colectat de albinele culegătoare

Vizualizari: 3910 - Data: 15-10-2017 01:26:41
Stupărit pastoral
Înainte de începerea culesului timpuriu intens, înlocuirea fagurilor vechi din cuiburile familiilor de albine din care se extrage ceara, se realizează întotdeauna pe măsură sunt clădiÈ›i faguri noi È™i nu pe baza fagurilor artificiali, deoarece îÈ™i poate face apariÈ›ia un timp neprielnic pentru secreÈ›ia de ceară È™i construirea fagurilor de către albinele din stup.

Familiile de albine puternice construiesc eficient în timpul înfloririi pomilor fructiferi, câte 3-6 faguri artificiali, această perioadă fiind foarte folosită pentru clădirea de faguri artificiali necesari valorificării culesurilor timpurii È™i mai ales pentru înnoirea cuiburilor.

Pentru a stimula valorificarea extracției de ceară Citeste mai mult...

Foto

Stupărit pastoral - stupină Leoca George, Agighiol, judeţul Tulcea

Vizualizari: 3665 - Data: 15-10-2017 01:04:08
Roirea artificială prin divizare
Lucrarea se recomandă a fi efectuată imediat după culesul salcâmului, în stupinele mici în care apicultorul doreÈ™te dublarea efectivului de familii de albine È™i procedează astfel la divizarea unei singure familii puternice în două părÈ›i egale sau de puteri diferite.

Apicultorul aduce lângă stupul destinat roirii, un stup nou în care se aÈ™ează roiul. Scoate mai întâi din familia de bază, jumătate din fagurii cu puiet È™i rezervele de hrană împreună cu albinele care îi acoperă È™i îi pune în stupul nou, căutând cu atenÈ›ie să verifice în care din diviziuni a ajuns matca familiei, iar diviziunea rămasă orfană va primi o nouă matcă împerecheată sau o botcă căpăci Citeste mai mult...

Foto

Roirea artificială prin divizare

Vizualizari: 4386 - Data: 15-10-2017 00:37:34
Roire artificială prin stolonare
1. Roirea artificială prin stolonare cu botci căpăcite

Este uÈ™or de practicat- de la 3-4 familii puternice se ridică câte 1-2 faguri cu puiet căpăcit cu albinele acoperitoare, iar de la alte două familii- numai doi faguri cu provizii. Printre fagurii cu provizii trebuie sa existe cel puÈ›in unul cu polen È™i cu păstură, în special dacă roiurile rămân pe aceeaÈ™i vatră cu familiile din care au fost formate.

Când roiurile formate întârzie să se dezvolte, vor fi ajutate de albine tinere È™i puiet de toate vârstele, de la familiile de bază de unde au fost formate sau de la alte familii, tot puternice.

Roirile odată constituite zboară la distanță peste 3 km de vatra din care s-au format un Citeste mai mult...

Foto

Roire artificială prin stolonare

Vizualizari: 4500 - Data: 15-10-2017 00:21:46
Familii de albine în stupi orizontali
Volumul mare al stupului orizontal È™i utilizarea unor soluÈ›ii eficiente conduce la aplicarea multor proceduri de întreÈ›inere a familiilor de albine, care favorizează obÈ›inerea unei producÈ›ii semnificative de miere.

ÎntreÈ›inerea în stupi orizontali a familiilor de albine cu o singură matcă

Procedeul obiÈ™nuit de întreÈ›inerea a familiilor de albine în stupi orizontali

Dezvoltarea familiilor de albine în stupii orizontali se realizează de la o margine la alta a stupului (pe linie orizontală), prin adăugarea de faguri, pe măsură ce creÈ™te puterea familiilor de albine È™i culesul se intensifică . Pe măsură ce numărul de albine din familii creÈ™te È™i timpul este călduros, cuiburile se lărgesc Citeste mai mult...

Foto

Familii de albine în stupi orizontali

Vizualizari: 4924 - Data: 15-10-2017 00:07:42
Sistemul de stupărit pastoral
ÎntreÈ›inerea familiilor de albine în sistemul de stupărit pastoral cu stupi amplasaÈ›i pe vetre de stupină temporare

Acest sistem de stupărit pastoral este foarte bine aplicat la noi în È›ară, atât de apicultori profesioniÈ™ti, cât È™i de amatori.

Familiile de albine, de la începutul toamnei până în primăvară, sunt poziÈ›ionate pe vetre, ca È™i în cazul sistemului de întreÈ›inere a albinelor pe vetre permanente.

La începutul primăverii, o dată cu înflorirea pomilor fructiferi, a rapiÈ›ei È™i muÈ™tarului, pentru dezvoltarea albinelor È™i pentru intensificarea folosirii nectarului È™i a polenului, începe perioada de trecere a familiilor de albine în pasto Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 4234 - Data: 14-10-2017 23:29:19
Iernarea mătcilor de rezervă
Pentru asigurarea necesarului de mătci de rezervă într-o stupină, primăvara, acestea cresc în timpul sezonului È™i se păstrează peste iarnă, utilizându-se mai multe procedee.

Iernarea mătcilor în nuclee adăpostite alături de familia de bază este utilizată foarte des în stupine la noi în È›ară. După încetarea culesului, în timpul toamnei, matca de rezervă, cu 3-5 faguri È™i o cantitate de 0,400-0,700 kg albine È™i 4-7 kg miere este introdusă în stup împreună cu o familie puternică de care este separată printr-o diafragmă etanșă. Nucleul È™i familia sunt despărÈ›ite prin urdiniÈ™uri.

Pentru ca pe timp de iarnă, familia și nucleul să alcătuiască un singur ghem de iernare, cui Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 4255 - Data: 14-10-2017 23:13:49
Stupi verticali
Dezvoltarea albinelor, la acest sistem de stupi se realizează ca È™i la familiile din stupii orizontali, până ce în cuib sunt prezenÈ›i 8-9 faguri cu puiet È™i albinele completează întregul corp de stup. Înainte de începerea culesului, deasupra fagurilor din stup se poziÈ›ionează un magazin cu 7 faguri între care se aÈ™ează È™i 2-4 faguri artificiali.

Pe măsură ce fagurii din magazin sunt umpluÈ›i cu miere È™i albinele încep să o căpăcească, deasupra cuibului È™i sub magazin se aÈ™ează cel de-al doilea magazin completat de faguri artificiali. În situaÈ›ia în care È™i cel de-al doilea magazin este umplut cu miere È™i se continuă culesul, deasupra cuibului È™i sub magazinul cu miere este poziÈ›ionat cel de-al Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 4347 - Data: 14-10-2017 23:05:56
Pregătirea roirii
Primăvara, când e cald, familiile de albine cresc cantități mari de puiet, în condiÈ›iile în care culesul este din ce în ce mai bogat, iar albinele bătrâne de iernare sunt înlocuite de albine tinere doici. În situaÈ›ia în care sunt foarte multe albine tinere È™i cuibul este blocat cu multe provizii, încep pregătirile de roire pe care apicultorul le poate observa pe fagurii cu puiet.

Astfel, pe extremitățile laterale È™i inferioare ale fagurilor cu puiet apar primele pregătiri de botci, asemănătoare cu niÈ™te cupe de ceară amplasate cu gura în jos. Dacă se controlează zilnic starea familiilor de albine, se observă că în unele botci apar ouă, din care mai apoi ies larve. Numărul de botci cons Citeste mai mult...

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 4555 - Data: 14-10-2017 22:12:56
Cai din rasa Hutul
Rasa Hutul

Foto

Cai din rasa Hutul

Vizualizari: 4418 - Data: 31-01-2017 22:04:20
Pătlagina: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime

Frunzele se recoltează atunci când au 12-15 cm lungime. În cultura mare această operaÅ£ie se poate executa cu cositori mecanice reglate în aÈ™a tel încât înălÅ£imea de tăiere să fie cât mai mică. Frunzele recoltate, nu se presează, vor fi rapid curăţate de impurităţi È™i supuse uscării. Uscarea se va face in orice spaÅ£iu unde temperatura este ridicată (poduri de case È™i alte construcÅ£ii acoperite cu tablă) sau în uscătoare cu aer cald la 40-50C. Uscarea, într-un timp îndelungat. va duce la brunificarea frunzelor. Randament = 6-9:1. La hectar se pot obÅ£ine 100-120 q frunze proaspete.

Pătlagina: Utilizarea produsului
Citeste mai mult...

Vizualizari: 4150 - Data: 24-01-2017 18:22:13
Pătlagina: Tehnologia de cultivarea a plantei


Pătlagina se cultivă în afara asolamentului È™i trebuie să urmeze după plante care să lase terenul curat de buruieni (plante prășitoare gunoite: cartoful, sfecla, cereale păioase timpurii, borceagurile È™i leguminoasele pentru boabe). ReacÅ£ionează foarte bine la aplicarea îngrășămintelor chimice în doze de 40-50 kg/ha substanţă activă, din azot, fosfor, potasiu. Arătura sub care trebuie să încorporăm îngrășămintele cu fosfor È™i potasiu sau cele naturale (20-25 t/ha gunoi de grajd fermentat), se execută cu plug în agregat cu grapa stelată la adâncimea de 22-25 cm. Patul germinativ se pregăteÈ™te cu polidiscul în agregat cu bara nivelatoare È™i agre Citeste mai mult...

Vizualizari: 4117 - Data: 24-01-2017 18:20:09
Pătlagina (Plantago lanceolata), fam. Plantaginaceae, numită și: iarba tăieturii, limba oii, limbariţă, minciună.

Pătlagina: Aria de răspândire

Este o specie de origine euroasiatică, dar răspândită actuaimente în flora spontană dn toate continentele. În Å£ara noastră creÈ™te spontan în toate zonele, de la È™es È™i până în zona montană. Cu toată această mare răspândire, dat fiind folosirea pe scară larga a ierbicidelor, s-a impus preluarea în cultură a acestei specii.

Pătlagina: Descrierea botanică a plantei

Specie ierboasă, perenă care formează în sol un rizom scurt È™i gros pe care se dispune în rozetă 10-20 frunze lanceolate. Frunzele su Citeste mai mult...

Vizualizari: 4190 - Data: 24-01-2017 18:16:38
Cimbrișor: Utilizarea produsului

CompoziÅ£ia chimică complexă a uleiului volatil conferă, acestei specii proprietăţi expectorante calmând spasmele căilor respiratorii fiind utilizat în tratamentul tusei convulsive, bronÈ™itei, răguÈ™elii È™i tusei astmatice. De asemenea are acÅ£iune antiseptică È™i antihelmintică. Pregătirea ceaiului pentru uz intern se realizează din 1-2 linguriÅ£e la o ceaÈ™că cu apă clocotită. Extern se utilizează ca băi aromatice în liniÈ™tirea sistemului nervos È™i în reducerea durerilor provocate de reumatism È™i gută. Tenurile grase se tratează timp de 15-20 minute, cu infuzie pregătită din 20 g plantă la 1/2 litru apă. Tototdată compresele cu infuzie concentrată sunt utilizate în tratamentul unor Citeste mai mult...

Vizualizari: 4060 - Data: 24-01-2017 15:33:01
Cimbrișor: Tehnologia de cultivarea a plantei

Masa vegetativă conÅ£ine ulei volatil în proporÅ£ie de 0,2-1,2%, variaÅ£ia foarte mare a conÅ£inutului de ulei volatil fiind puternic influenÅ£ată, de specie, provenienţă È™i de condiÅ£iile pedoclimatice. Uleiul volatil - Oleum Serpylli - conÅ£ine mult cimol, 1-5%, timol, carvacrol în unele provenienÅ£e până la 70%, borneol, pinen,cariofilen, mircen, acidul oleanolic, materii tanante 4-8% etc.


Cimbrișor: Recoltarea, pregătirea și uscarea materiei prime


Se recoltează planta întreagă fără părÅ£i lignificate È™i fără a fi smulsă folosind cuÅ£ite sau seceri foarte bine ascuÅ£ite; Recoltarea se face la începutul înfloritului, după ce s- Citeste mai mult...

Vizualizari: 4084 - Data: 24-01-2017 15:23:10
Cimbrișor (Thymus serpyllum), fam. Lamiaceae (Labiatae), numit și: sărpunel, schinduf, timian sau timișor.

CimbriÈ™or: Aria de răspândire

Specie euroasiatică,: frecventă la noi pe locuri însorite, nu este pretenÅ£ios la condiÅ£iile de sol, vegetând pe soluri sărace, nisipoase, bogate în calciu, cu umiditate moderată. Se întâlneÈ™te în toate zonele de deal È™i munte din Å£ară.

Cimbrișor: Descrierea botanica a plantei

Semiarbust peren cu sistem radicular format din rădăcină principală verticală È™i foarte multe rădăcini adventive. Tulpinile sunt târâtoare, lignificate la bază, înalte de 2O-3Ocm, cu patru muchii prevăzute cu peri fini. Din nodurile tulp Citeste mai mult...

Vizualizari: 4188 - Data: 24-01-2017 15:18:05
Fructele È™i uleiul volatil pe care îl conÅ£in stimulează apetitul È™i prezintă proprietăţi spasmolitice, mărind secreÅ£ia epiteliului căilor respiratorii, fiind indicat în tratamentul bronÈ™itelor. De asemenea uleiul volatil, sporeÈ™te secreÅ£ia intestinală È™i pancreatică, uÈ™urând digestia. Ceaiul din fructe este un bun galactogog, sporind cantitate de lapte la femeile care alăptează; carminativ, eliminând gazele stomacale la sugari È™i copii, calmează colicile intestinale È™i stomacale. Infuzia preparată din 10g fructe la 100 ml apă înlesneÈ™te eliminarea viermilor intestinali. Opărind 5-6 fructe în 150 ml apă se realizează un bun ceai pentru sugari. Ceaiul pentru adulÅ£i se prepară folosind o jumătate linguriţă fructe la 250 ml a Citeste mai mult...

Vizualizari: 4044 - Data: 23-01-2017 22:31:28
Fructele au o coacere eÈ™alonată. Pentru evitarea pierderilor, prin scuturare, recoltatul manual se va face atunci când fructele au o culoare galben-cenuÈ™ie în proporÅ£ie de 50%, iar în cazul recoltatului mecanizat, cu combina, atunci cînd fructele colorate în galben-cenuÈ™iu sunt în proporÅ£ie de 70-85%. La combină se vor face reglajele respective pentru a preveni zdrobirea fructelor, aruncarea acestora odătă cu paiele prin reglarea necorespunzătoare a vântului sau neetanÈ™area acesteia. În cazul recoltatului manual, snopii sau poloagele sunt treerate la staÅ£ionar, cu combina sau sunt bătute pe prelate cu ajutorul furcii. În toate cazurile imediat după strângere, fructele vor fi vânturate pentru a se îndepăr Citeste mai mult...

Vizualizari: 4154 - Data: 23-01-2017 22:29:13
Anason: Tehnologia de cultivare

Se înmulÅ£eÈ™te prin seminÅ£e (fructe); Pentru a da recolte bune trebuie să se Å£ină seama de faptul că este o specie sensibilă la condiiile climatice. Se cultivă cu succes în zonele cu climă caldă È™i cu suficientă umiditate în sol. Având un sistem radicular slab dezvoltat preferă soluri bogate în humus È™i calciu, bine structurate È™i afânate. Are o creÈ™tere lentă în prima parte a perioadei de vegetaÅ£ie È™i de aceea se va semăna după specii, cultivate pentru masă verde sau prășitoare care lasă terenul curat de buruieni È™i bogat în substanÅ£e hrănitoare.

În general reacÅ£ionează foarte bine la acÅ£iunea îngrășămintelor minerale, în special Citeste mai mult...

Vizualizari: 4326 - Data: 23-01-2017 22:24:45
ANASONUL (Pimpinella anisum), fam. Apiaceae (Umbeliferae); numit și: anis, bădean.

Anason - Aria de răspândire:

Originea anasonului se consideră a fi estul regiunii mediteraneene, unde a fost găsit spontan pe o insulă din Marea Egee. La noi se cultivă ca plantă medicinală È™i aromatică în câmpiile Bărăganului, Burnazului, Olteniei È™i TimiÈ™ului.

Anason - Descrierea botanică a plantei:

Plantă anuală, care formează în sol o rădăcină pivotantă, subÅ£ire si slab dezvoltată, albicioasă. Tulpina este ierboasă, cilindrică, striată, înaltă de 50-70 cm È™i ramificată în partea superioară. Frunzele sunt de mai multe tipuri în funcÅ£ie de diferitele zone ale tulpinii Citeste mai mult...

Vizualizari: 4181 - Data: 23-01-2017 20:34:35
Procedura de inregistrare pe Targul Agricultorilor
Procedura de inregistrare ca membru pe Targul Agricultorilor este urmatoarea:

1 - Se aceseaza linkul "Utilizator nou" din meniul de autentificare.
2 - Se alege una din optiunile prezentate:
- membru de baza
- membru premium
- membru partener

Anunturile postate contin:
- informatii despre vanzator/cumparator
- grupari de produse pe tipuri, soiuri si rase
- fotografii
- criterii de calitate: tip de habitat, tip de hrana folosit, sau tip de sol, tip de ingrasamant utilizat, utilizare potentiatori de crestere, etc
- recenzii din partea cumparatorilor

Membrul de baza
- propune si participa la temele de discutii de pe forum
- adauga recenzii la produse Citeste mai mult...

Foto

Procedura de inregistrare pe Targul Agricultorilor

Vizualizari: 4254 - Data: 12-12-2016 14:56:37
Strut
Există fosile ale struÅ£ilor datând de acum câteva milioane de ani. Acest lucru le face să fie creaturi foarte interesante si studiate. MulÅ£i oameni de È™tiinÅ£a cred că evoluÅ£ia a produs schimbări în înfăţiÈ™area lor, permiÅ£ându-le să se apere de prădători.

StruÅ£ul (Struthio camelus) este o pasăre care trăieÈ™te în Africa, aparÅ£inând de grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăieÈ™te în prezent pe pământ.
StruÅ£ul african care trăieste acum în deÈ™ertul Sahara a fost raspândit în trecut È™i pe teritoriul Asiei de vest.

Penele È™i, în unele regiuni, carnea struÅ£ului fiind apreciate de om, au dus la dispariÅ£ia speciei de pe teritor Citeste mai mult...

Foto

Strut

Vizualizari: 4441 - Data: 21-11-2016 13:39:02
Prepelite
PrepeliÅ£ele sunt păsări ce aparÅ£in ordinului Galinaceelor, familia Phasianidae È™i se înrudesc cu găinile, fazanii, păunii È™i potârnichile.
Există două categorii de prepeliţe: sălbatice (coturnix coturnix) și domestice (coturnix japonica).

PrepeliÅ£a de crescătorie a fost obÅ£inută prin eforturi îndelungate ale oamenilor in special ale japonezilor din prepeliÅ£ele sălbatice.

Conform însemnarilor istorice, prepeliÅ£a a apărut cu aproximativ 2000 de ani în urmă, în Egipt È™i în China unde această era vânată pentru carnea lor gustoasă È™i fără colesterol. În Japonia, prepeliÅ£a apare abia în secolul al XII-lea, însa aceasta era crescută pentru cântecul ei deosebi Citeste mai mult...

Foto

Prepelite

Vizualizari: 4605 - Data: 21-11-2016 12:22:55
Fazan
Phasianus colchius, fazanul comun, este o pasare non-migratoare originara din Europa si Asia. Mediul nativ de viata este cuprins intre Marea Caspica, traversand continetul Asia pana in China, Coreea, Japonia si Burma. Ulterior, fazanul a fost introdus in Europa, nordul Americii, Noua Zeelanda, Australia si Hawaii. In Romania, fazanul traieste la altitudini cuprinse intre 0 si 300 metri, adica pe campii si dealuri.

Fazanul traieste in toate zonele, mai putin padurile dense, padurile alpine sau locurile foarte uscate. Aceasta flexibilitate explica succesul cu care a fost introdus fazanul in Hawaii.

Fazanul este o pasare de marime medie, cu un corp adanc sub forma de para, cap mic si o coada lunga si subtire. Masculii sunt mult mai mari si mai viu colorati decat Citeste mai mult...

Foto

Fazan

Vizualizari: 4344 - Data: 21-11-2016 08:17:29
Paun
Păunul indian (Pavo cristatus) este o pasăre viu-colorată din familia fazanilor. Masculul este cel responsabil pentru popularitatea acestei specii, deoarece doar el dezvoltă penajul colorat È™i coada în evantai. Femela, deÈ™i de dimensiuni similare, are un colorit È™ters È™i îi lipseÈ™te coada. Păunul este o pasăre de dimensiuni mari: cântăreÈ™te între 3 È™i 6 kg È™i măsoară în jur de 2 m (din care 80- 95 cm îi reprezintă lungimea cozii).

Femele pot atinge È™i ele greutăţi de până la 5 kg, însă lungimea corpului se opreÈ™te doar la 1 m, din cauza absenÅ£ei cozii.

Masculul prezintă o creastă în formă de evantai formată din pene de culoare neagră cu reflexii de verde albăstrui. CreÈ™tetul Citeste mai mult...

Foto

Paun

Vizualizari: 5275 - Data: 18-11-2016 11:23:08
Păun
Păunul este una dintre cele mai frumoase păsări din lume, precum È™i una dintre cele mai respectate. De-a lungul secolelor a fost venerat de hinduÈ™i È™i a împodobit curÅ£ile multor palate regale din întreaga lume. Åži în zilele noastre păunul este foarte apreciat È™i dorit, putând spune că a devenit o pasăre de companie È™i ornament prin definiÅ£ie.

Păunul albastru mai este cunoscut È™i ca: păunul comun, păunul indian sau păunul asiatic. După cum îi spune È™i numele originea lui este în sud-ul Asiei, în India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh È™i alte teritorii aflate la sud de Himalaya.

Domesticirea lui a început cu peste 2000 de ani în urmă, iar vasele europene care au colonizat India, ferme Citeste mai mult...

Foto

Păun

Vizualizari: 4989 - Data: 18-11-2016 10:59:23
PeruÅŸi albaÅŸtri
PeruÈ™ul este, fără îndoială, cel mai comun papagal de companie originar din emisfera sudică, mai exact din Australia, fiind răspândit pe tot teritoriul acestui continent. Există peste 5 milioane de exemplare de peruÈ™i răspândite în toată lumea. În unele zone ale Australiei, populaÅ£iile de peruÈ™i sunt atât de numeroase încât afectează grav culturile de cereale, având un efect distructiv asupra acestora.

Coloniile de peruÈ™i pot ajunge până la câteva sute, chiar mii, de indivizi. DeÈ™i culoarea originară a peruÈ™ului este verde, în urma domesticirii È™i a selecÅ£iei îndelungate, s-au obtinut cele mai variate culori, începând cu diferite nuanÅ£e de verde cu sau fără capul Citeste mai mult...

Foto

PeruÅŸi albaÅŸtri

Vizualizari: 4374 - Data: 18-11-2016 10:09:13
Boi la lucru
Boii care au ajutat omenirea să realizeze munci grele din cele mai vechi timpuri, sunt masculii maturi, castraţi, ce provin de la orice rasă de bovine.

Boii pot lucra singuri, în pereche sau mai mulÅ£i în funcÅ£ie de greutatea sarcinii de lucru. DeÈ™i anumite rase de bovine se pretează mai bine pentru a face munca grea, în esenţă boii de la toate rasele pot fi instruiÅ£i pentru munci agricole. Dar în Europa, pe lângă boi, erau folosite frecvent È™i vacile pentru tracÅ£iune. Fermierii din Germania, Austria, ElveÅ£ia foloseau vaciile pentru un triplu scop: ca animale de lapte, pentru a ridica un viÅ£el pentru carne, È™i ca animale de tracÅ£iune. În America de Sud, Africa, China È™i India boii se folosesc în silvicultură la tran Citeste mai mult...

Foto

Boi la lucru

Vizualizari: 5848 - Data: 16-11-2016 15:45:55
Cai
Calul de tracÅ£iune este o prezenţă constantă în istoria umanităţii È™i a contribuit esenÅ£ial la dezvoltarea agricolă È™i industrială, până pe la sfârÈ™itul celui de-al Doilea Război Mondial. Originea sa se află în regiunile vestice È™i nordice ale Europei, unde caii sălbatici (strămosii celor de astăzi) s-au adaptat la climatul rece È™i umed, devenind animale robuste È™i deosebit de rezistente.

Încă din antichitate, oamenii au făcut diferenÅ£a între calul de tracÅ£iune, docil È™i puternic, È™i cel de echitaÅ£ie, mult mai rapid È™i energic. Paradoxal, după ce acest animal l-a ajutat pe om secole de-a rândul, la cele mai dificile munci, după ce, în marile oraÈ™e, trăsurile, poÈ™talioanele, primele tramvaie nu Citeste mai mult...

Foto

Cai

Vizualizari: 5250 - Data: 16-11-2016 15:26:00
Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu
Folosirea animalelor pentru muncă a început cu mult înainte ca omenirea să înceapă agricultura È™i a contribuit foarte mult la expansiunea geografică a culturilor antice.

TracÅ£iunea animală este considerată azi de mulÅ£i oameni ca fiind arhaică È™i ineficientă; azi, dezvoltarea din agricultură este posibilă datorită folosirii maÈ™inilor. În ciuda celor 50 de ani de promovare a tehnologiei pentru agricultură în ţările în curs de dezvoltare, diferenÅ£a de dezvoltare dintre ţările industrializate, bogate È™i cele cu economii slabe È™i dependente, a crescut.

Criza de petrol din anii 70 a reînnoit interesul pentru folosirea animalelor pentru munca din agricultură. Dar pentru ţările industrializate, aceas Citeste mai mult...

Foto

Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu

Vizualizari: 5124 - Data: 16-11-2016 14:51:22