Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Transformarea unui agricultor obișnuit în producător agricol ecologic

Un agricultor obișnuit poate se poate transforma in producător agricol de produse ecologice după o anumită perioadă tranzitorie, numită „conversie", ce durează minim 2 ani.

În această perioadă producătorul agricol începe să aplice principiile agriculturii ecologice. Perioada de conversie este de doi ani, în cazul culturilor anuale și de trei ani în cazul culturilor perene, cu excepţia pășunilor. Perioada se aplică incepând imediat înaintea semănatului.

Fertilitatea terenurilor

-se menţine și se îmbunătăţește prin introducerea în rotaţia culturilor a plantelor leguminoase, a plantelor cu rădăcini adânci sau folosirirea îngrășământului verde.

- folosirea îngrășământului natural prin utilizarea compostului produse derivate provenind din fermele de animale (de ex. bălegarul de curte) dacă acestea provin din unităţile de creștere a animalelor care respectă regulile naţionale existente sau, în absenţa acestora, practicile internaţionale recunoscute referitoare la producţia animalieră ecologică.

Bolile, dăunătorii și buruienile vor fi combătute prin
-alegerea de specii și varietăţi tolerante sau rezistente
-un asolament corespunzător
-procedee mecanice și fizice de combatere,
-protejarea entomofaunei utile prin asigurarea de condiţii favorabile cum ar fi: garduri vii, locuri pentru cuibare, lansare de prădători
-arderea cu flacără a buruienilor.

Creșterea animalelelor în mod ecologic.

Creșterea animalelor trebuie să contribuie la echilibrul sistemului de producţie agricolă, de satisfacerea cerinţelor sol-plantă, plată-animal și animal-sol.

Astfel trebuie asigurate necesarul de nutrienţi pentru plante și necesarul de hrana pentru animale.

În cadrul fermelor ecologice animalele trebuie să aibă acces la suprafeţe de pământ pentru mișcare în aer liber, iar numărul acestora este limitat pentru realizarea unui sistem integrat între producţia animalieră și producţia vegetală. Astfel se reduce la minim orice formă de poluare a solului, a apelor de suprafaţă și a celor freatice.

Numărul acestora se stabilește în funcţie de suprafaţa de pământ disponibilă, în scopul evitării pășunatului intensiv și eroziunii solului. Utilizarea îngrășămintelor naturale de la aceste animale nu trebuie să aibă efecte poluante asupra mediului.

Durata conversiei animalelor

Ovine și caprine - pentru carne - 6 luni

Ovine și caprine - pentru lapte - 6 luni

Bovine si cabaline - pentru carne - 12 luni și cel puţin 3/4% din viaţă în agricultura ecologică

Bovine si cabaline - pentru lapte - 6 luni

Porcine - pentru carne - 6 luni

Păsări - pentru carne - 10 săptămâni (păsări de curte aduse pe exploataţie 10 săptămâni înainte de a împlini 3 zile)

Păsări - pentru carne - 6 săptămâni

Norme de pășunat în agricultura ecologică:

- pământul a fost tratat pe o perioadă de cel puţin 3 ani numai cu produse specifice agriculturii ecologice.

- animalele crescute in mod ecologic nu vor folosi suprafaţa de pășunat împreună cu animalele crescute neecologic.

- numărul de animale pe hectar să corespundă încărcăturii maxime echivalente a 170 kg azot/ha/an;

Vizualizari: 1416 - Data: 17-10-2017 22:20:28