Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Metoda de roire prin mutare

Metoda de roire prin mutare
Metoda de roire prin mutare este reprezentată de transferul de populaţie între familiile de albine și roi. Transferul de populaţie constă în mutarea familiilor de pe vechiul amplasament.

Roirea prin mutarea unei singure familii se realizează prin mutarea acesteia pe un nou loc și amplasarea pe locul ei a unui stup cu faguri construiți și artificiali, în care se așează, matca și cel puţin un fagure cu puiet căpăcit. Albinele culegătoarele se întorc la vechiul loc și populează stupul și găsesc acolo matca.
Stupul mutat unde a rămas puietul de toate vârstele și albina tânără, primește o botcă sau o matcă și își revine în cel mai scurt timp.

Roirea prin mutarea a două familii. Mutarea se realizează în linie, cele două familii fiind așezate una lângă alta. În locul primei familii se amplasează un stup nou cu faguri clădiți și artificiali. Primul stup se așează în locul celui de-al doilea, iar acesta se mută, pe un loc nou, alături.

Din prima familie se scutură albinele de toate vârstele în stupul nou, alături de matcă, formând astfel roiul. Prima familie din care se scutură întreaga populație de albine de toate vârstele, împreună cu matca, a rămas doar cu o cantitate de puiet. Fiind poziționată pe locul celui de al doilea stup, va primi culegătoarele acestuia, care revin pe vechiul loc. Familiei i se dă, în aceeași zi, seara, o matcă împerecheată.

Cea de-a doua familie, prin poziționarea pe un loc nou, pierde populația culegătoare, dar îi mai rămân matca, puietul și albina tânără, din care, ulterior va rezulta o generație nouă de albine culegătoare.

Metoda roirii prin mutarea celor două familii, ca urmare a aplicării sale la familiile puternice, duce la valorificarea culesului intens, întrucât albinele culegătoare nu au puiet de hrănit, iar stupul a rămas fără populație de culegătoare își formează repede o nouă generație care va lua parte la cules. Este indicat a se pune în practică această metodă la familiile intrate în frigurile roitului pentru a nu fi compromis culesul.

Foto

Roiniţa - stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, Iași

Vizualizari: 2689 - Data: 15-10-2017 16:53:06