Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Caracteristici organoleptice ale mierii de albine

Examinarea mierii de albine
Însușirile pe care se pot observa cu propriile simțuri sunt trăsături organoleptice, iar examinarea mierii de albine și rezultatele obținute reprezintă examenul organoleptice (culoare, gust, miros, consistență).

Culoarea mierii depinde de origine. Două sortimente de miere românească sunt foarte appreciate la ora actuală pe piața internă și externă. Mierea de salcâm are culoarea deschisă, de la aproape incolor la galben deschis, în funcție de puritatea culesului mono-flor și de culoarea fagurilor.

Mierea de pădure este cu atât mai închisă cu cât culesul de mană este mai bogat. Culoarea mierii de pădure este brună, cu limite extrem roșcat și aproape negru. Mierea polifloră, de tei, de rapiță, de floarea-soarelui are culoarea galben intens, cu reflexe aurii.

Mierea de mentă, de castan sălbatic, de coriandru, este galben-roșcată. La mierea de fâneață, zmeură se accentuează culoarea (roșcat). Culoarea mierii fluide este dată de substanțele componente ale mierii și în primul rând de pigmenți. Culoarea închisă este influențată de temperatura ridicată (lichefiere), precum și datorită păstrării îndelungate la lumină (ambalaje transparente) sau ambalaje din fier. Culoarea se apreaciază în mod diferit, în funcție de fluiditatea sau cristalizarea mierii.

Aroma (mirosul) este reprezentată de diferite și numeroase uleiuri volatile care în timpul degustării, prin volatilizare bruscă, inundă căile respiratorii superioare.

Gustul mierii este dulce, datorită substanțelor naturale dulci din compoziția chimică.

Consistența mierii (fluidă sau cristalizată) este determinată de compoziția sa chimică, de relația substanțe glucide-apă, relație care depinde la rândul ei de raportul dintre mono-zaharidele fructoză și glucoză (F/G). Toate sortimentele de miere românească sunt, până la căpăcire, și după extracție, fluide.

Mierile florale au fluiditatea prelungită ca rezultat a predominării accentuate a fructozei în raport cu glucoza. Cristalizarea este determinată de creșterea valorii glucozei ce rar depășește valoarea fructozei, fiind egală cu aceasta. Solubilitatea glucozei scade și apar cristale.

Sortimentele mierii se manifestă diferit în ceea ce privește cristalizarea, în raport de provieniență și compoziție chimică.

Foto

Examinarea mierii de albine - stupină apicultor Leoca George, Agighiol, Tulcea

Vizualizari: 3568 - Data: 15-10-2017 13:27:46