Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Producerea apilarnilului în stupină

Producerea apilarninului în stupină
Apilarnilul este un produs apicol natural, alcătuit din larvele de trântor și din compoziția nutritivă ce se găsește în respectivele celule de faguri, recoltate cu o zi înainte de căpăcirea celulelor, adică în a zecea zi de la depunerea oului sau a șaptea zi de viață larvară.
Producerea apilarnilului în stupină
Recoltarea eficientă a larvelor de trântor se realizează prin alcătuirea unei scheme de creștere în familiile de pe vatră. Se stabilesc, astfel, serii de familii de albine producătoare și se ține evidența lor cu ajutorul fișelor individuale. Din a doua jumătate a lunii martie se realizează strâmtorarea cuiburilor și se ameliorează condițiile termice în stupi. De la 1 aprilie se hrănesc stimulativ familiile de albine și se administrează seara, siropuri de flori de soc, tei sau mușețel la care se adaugă suc de lămâie, polen, drojdie de bere și lapte praf - cantități care se consumă în 48 de ore.
Hrănirile cu rol stimulator au funcția de reglare a însămânțării celulelor de trântor de către matcă. După ce trec 15 zile de la începerea hrănirilor sunt adăugate în cuib ramele clăditoare. Este vorba de o ramă la a cărei parte superioară 1/6 din suprafața totală este separată printr-o baghetă orizontală de lemn. În această parte superioară este introdusă o ramă metalică, de care se prinde o fâșie de fagure artificial de 5-6 cm lățime. Pe restul suprafeței ramei 5/6 se introduce fagure artificial, care este clădit de albine cu celule de lucrătoare.
În funcție de prezența culesului în natură, de corectitudinea intervențiilor în stupină ale apicultorului, matca însămânțează în mod constant celule de trântor din secțiunile mobile sau din ramele clăditoare. Secțiunile mobile sau ramele clăditoare din mijlocul cuibului sunt primele însămânțate cu celule de trântor, urmând apoi fagurii apropiați ai acestora.
După ce apicultorul verifică fișele fiecărei familii, în ziua a 10-a de la depunerea ouălor în celule, acesta scoate din cuib toate ramele clăditoare sau secțiunile mobile ce conțin larve de vârsta obligatorie pentru extragere. Sunt îndepărtate albinele prin selecție și se transportă ramele în laboratorul stupinei sau cabană, unde se recoltează întregul conținut al celulelor de trântor.
După extragere cu ajutorul pompei de vid sau manual - cu ajutorul unei lopățele de lemn, ramele sau secțiunile mobile sunt reintroduse în stupii de unde au fost scoase.
Dintr-o ramă cu puiet de trântor compact poate fi recoltat odată cca 600 g de apilarnil. Nu întotdeauna puietul este corespunzător ca uniformitate, astfel încât recoltele sunt de obicei mai scăzute.
Este interzis ca apilarnilul să conțină miere, extrasă intenționat sau accidental odată cu larvele. Este interzisă, de asemenea, prezența larvelor lucrătoare în produs.

Foto

Larve de trântor

Vizualizari: 2527 - Data: 15-10-2017 12:29:22