Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Obținerea veninului de albine în condiții de stupină

Obţinere venin albine
Veninul de albine se prezintă ca un lichid incolor, dens, cu gust amar și cu miros specific. Se obțin astfel, rezultate remarcabile pentru tratarea reumatică cu acest produs.

Au apărut astfel, numeroase publicații despre rezultatele favorabile ale apiterapiei cu venin de albine în artrite, artroze, nevralgii, crescând foarte mult interesul lumii medicale pentru acest produs apicol.

Dintre componentele produsului amintim: melitina, apamina, enzimele, histamina, precum și o serie de componente minerale, dintre care și magneziul.

Procedeul de valorificare a veninului de albine este reprezentat de producerea unui șoc electric pentru eliminarea lui, cu ajutorului unui aparat montat la urdinișul stupului. Dispozitivul electric se constituie dintr-o ramă de lemn pe care se așează sârme de cupru, oțel sau nichelină cu diametrul de 0,2-0,3 mm, la distanță de 3,2 mm. Unul din capetele sârmei vine în contact cu pământul, iar celălalt capăt este conectat la o baterie de 6-8 volți. Albinele trec peste 2 fire alăturate și închid prin conductibilitatea corpului lor circuitul electric și își lasă veninul prin înțeparea unei țesături de nailon, poziționată dedesubt, peste o placă de sticlă.

Se poate colecta venin de la 1-20 familii de albine. Veninul astfel rezultat se usucă timp de 36 de ore. După aceasta, el se răzuiește și se colectează. Cu ajutorul dispozitivului electric, în timp de 5 minute, mii de albine își elimină veninul și se obține un gram venin pur de la 20 de familii de albine. Colectarea veninului de albine nu are influență negativă asupra activității albinelor, însă le face foarte irascibile.

Din această cauză, cei care recoltează venin trebuie să fie echipați corespunzător contra înțepăturilor de albine, iar stupina să fie transportată într-un loc izolat, unde nu circulă oameni și animale. Irascibilitatea albinelor continuă aproximativ 6 zile de la extracția veninului.

Foto

Familie de albine din stupina apicultorului Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 2316 - Data: 15-10-2017 12:19:21