Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Propolisul

Propolisul folosit de albine în special pentru iernat
Propolisul este un complex de substanțe în vederea pregătirii cuibului, în special pentru iernat. Propolisul este utilizat de albine pentru a acoperi crăpăturile stupilor și pentru a înconjura cadavrele dăunătorilor pe care-i răpun. Propolisul este bogat în rășini vegetale, uleiuri eterice, substanțe ceroase care îi adaugă și proprietăți de antibiotic natural. Sunt prezenți în propolis acizi aromatici nesaturați, galangina, chrizina, izolpirina și pinocembrina.

Propolisul are culoarea brun-deschis, cu nuanțe până la brun-închis și rareori cu reflexe verzui, puțin solubil în apă și perfect solubil în eter și alcool. Se topește la 60-70 grade, la temperatura din interiorul stupului este maleabil, iar la temperatura mediului ambiant devine casant. O familie de albine produce peste 100 g propolis, care este conservat în vase închise.

Formarea rezervelor de propolis în cantități mai mari se realizează separând scândurelele acoperitoare ale stupului orizontal la 2-3 mm. Întrucât albinele nu suportă curenți în stup se grăbesc să le completeze cu propolis. La controlul de fond din timpul primăverii se rade propolisul de pe muchia ramelor, fiind indicată o apropiere a acestora în perioadele reci de primăvară.

A fost folosit în trecut la lustruirea mobilei și în special a viorilor. Poate fi aplicat în terapeutica medicală, în bolile de piele, în boli chirurgicale, etc. Poate fi utilizat sub formă de extract alcoolic sau sub formă de unguente.

Foto

Propolisul folosit de albine în special pentru iernat - stupina apicultor Constantin Chirilă

Vizualizari: 2313 - Data: 15-10-2017 01:34:49