Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Obiective și lucrări importante în luna mai

Stupărit pastoral
Înainte de începerea culesului timpuriu intens, înlocuirea fagurilor vechi din cuiburile familiilor de albine din care se extrage ceara, se realizează întotdeauna pe măsură sunt clădiți faguri noi și nu pe baza fagurilor artificiali, deoarece își poate face apariția un timp neprielnic pentru secreția de ceară și construirea fagurilor de către albinele din stup.

Familiile de albine puternice construiesc eficient în timpul înfloririi pomilor fructiferi, câte 3-6 faguri artificiali, această perioadă fiind foarte folosită pentru clădirea de faguri artificiali necesari valorificării culesurilor timpurii și mai ales pentru înnoirea cuiburilor.

Pentru a stimula valorificarea extracției de ceară, familiile de albine sunt determinate să crească mai mult puiet, să aibă populații numeroase, cu abilitatea de a produce mai multă miere și clădirea mai multor faguri.

Clădirea fagurilor artificiali și naturali cât și extracția cerii se realizează în timpul primăverii în rame clăditoare de ceară.

O familie normală poate ceda anual, cel puțin un kg de polen. Valorificarea lăptișorului de matcă, propolisului, veninului de albine, polenului, permite realizarea unor venituri semnificative din stupărit. În al doilea rând familiile din albine nu sunt oprite prin valorificarea tuturor produselor apicole secundare, de la desfășurarea activității lor obișnuite.

Stupăritul pastoral este practicat în toate zonele din țara noastră. În stupăritul pastoral, drumurile accesibile pe orice timp sunt întotdeauna de preferat, deoarece elimină riscurile, eforturile și cheltuielile inutile pe care ar trebui să le aibă apicultorul și îl scutesc pe acesta de numeroasele zile pierdute cu valorificarea culesurilor respectiv și a celor următoare.

Vetrele cele mai riscante pentru poziționarea stupinelor în practica stupăritului pastoral sunt marginile râurilor și pâraielor din preajma colinelor și a dealurilor, văile și pâraiele montane, debleurile care nu au scurgere din zona de câmpie. Este indicat a se evita astfel de locuri, indiferent de zona aleasă pentru practicarea stupăritului pastoral.

Foto

Stupărit pastoral - stupină Leoca George, Agighiol, judeţul Tulcea

Vizualizari: 2195 - Data: 15-10-2017 01:04:08