Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Întreținerea familiilor de albine în sistemul de stupărit pastoral

Sistemul de stupărit pastoral
Întreținerea familiilor de albine în sistemul de stupărit pastoral cu stupi amplasați pe vetre de stupină temporare

Acest sistem de stupărit pastoral este foarte bine aplicat la noi în țară, atât de apicultori profesioniști, cât și de amatori.

Familiile de albine, de la începutul toamnei până în primăvară, sunt poziționate pe vetre, ca și în cazul sistemului de întreținere a albinelor pe vetre permanente.

La începutul primăverii, o dată cu înflorirea pomilor fructiferi, a rapiței și muștarului, pentru dezvoltarea albinelor și pentru intensificarea folosirii nectarului și a polenului, începe perioada de trecere a familiilor de albine în pastoral. În acest sens, se pregătesc albinele pentru transport, și la momentul oportun se încarcă în camioane, autocamioane sau tractoare, în vagoane de tren, sau în remorci mici sau mari tractate de autoturisme.

Se are în vedere dezvoltarea familiilor de albine pentru valorificarea culesului de nectar. Sistemul acesta este practicat de apicultorii care se axează în principal pe obținerea unei cantități sporite de miere și ceară.

Practicarea sistemului de stupărit pastoral are avantajul obținerii unor producții apicole semnificative în anii favorabili, dar costul producției este destul de ridicat datorită cheltuielilor cu transporturile realizate succesiv și a degradării accentuate a stupilor și inventarului apicol utilizat pentru această activitate.

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 2600 - Data: 14-10-2017 23:29:19