Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Iernarea mătcilor de rezervă

Iernarea mătcilor de rezervă
Pentru asigurarea necesarului de mătci de rezervă într-o stupină, primăvara, acestea cresc în timpul sezonului și se păstrează peste iarnă, utilizându-se mai multe procedee.

Iernarea mătcilor în nuclee adăpostite alături de familia de bază este utilizată foarte des în stupine la noi în țară. După încetarea culesului, în timpul toamnei, matca de rezervă, cu 3-5 faguri și o cantitate de 0,400-0,700 kg albine și 4-7 kg miere este introdusă în stup împreună cu o familie puternică de care este separată printr-o diafragmă etanșă. Nucleul și familia sunt despărțite prin urdinișuri.

Pentru ca pe timp de iarnă, familia și nucleul să alcătuiască un singur ghem de iernare, cuibul acestora este poziționat de o parte și de alta a diafragmei. Iarna, nucleul și familia sunt protejate cu materiale izolatoare. O alternativă a iernării mătcilor în nuclee adăpostite, alături de familia de bază, o constituie iernarea nucleului pe 2-3 faguri, albine, matca și hrana acestora, între două familii puternice, fiecare din ele având urdinișuri separate.

Iernarea mătcilor în nuclee adăpostite în stupi compartimentați este utilizată în situația în care în aceeași stupină iernează mai multe mătci. În acest scop se utilizează stupi goi, corpuri de stupi sau magazine compartimentate etanș, cu diafragme separatoare. Compartimentele au un spațiu în care sunt introduși 2-3 faguri cu 0,400-0,600 kg albine, matca și 4-6 kg rezerve de hrană. Nucleele sunt organizate perechi, de o parte și de alta a diafragmei separatoare, în vederea păstrării căldurii necesare pe timp de iarnă. Nucleele astfel organizate, sunt conservate până în primăvară, când se utilizează în stupină, mătcile de rezervă.
O alternativă a iernării mătcilor în nuclee adăpostite în stupi compartimentați o constituie înlocuirea diafragmelor etanșe cu diafragme perforate, prevăzute cu o plasă de sârmă prin care albinele și matca nu pot trece dintr-un compartiment în altul.

Iernarea mai multor mătci în aceeași familie de albine reprezintă un procedeu pe care apicultorii l-au experimentat în diverse variante. Astfel, pe timp de iarnă, când familiile de albine nu cresc puiet, acestea acceptă în ghemul de iernare mătci care provin din alte familii. După verificarea mai multor experimente s-au obținut rezultate nesatisfăcătoare, și anume: după zborul de curățire din timpul primăverii, în familiile în care iernaseră mai multe mătci, a rămas în viață numai o singură matcă.

Iernarea mătcilor în afara ghemului în camere constă într-un procedeu eficient de iernare a mătcilor. Mătcile alături de 50-70 albine, iernează în cuști adăpostite, în dulapuri de lemn, păstrate în camere de locuit. Pentru înlocuirea albinelor uzate sunt folosite albine care aparțin familiilor puternice, cu multe albine tinere, sănătoase, care sunt asigurate din timpul toamnei timpurii, cu miere și polen. Procentul de mătci pierdute în cazul acestui procedeu, este de 10-12%.
Utilizarea procedeului de iernare a mătcilor în afara ghemului în camere, cu mijloace reduse și la un preț de cost scăzut, permite iernarea unui număr cât mai mare de mătci.

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 2554 - Data: 14-10-2017 23:13:49