Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Întreținerea în stupi verticali cu magazine a familiilor de albine cu o singură matcă

Stupi verticali
Dezvoltarea albinelor, la acest sistem de stupi se realizează ca și la familiile din stupii orizontali, până ce în cuib sunt prezenți 8-9 faguri cu puiet și albinele completează întregul corp de stup. Înainte de începerea culesului, deasupra fagurilor din stup se poziționează un magazin cu 7 faguri între care se așează și 2-4 faguri artificiali.

Pe măsură ce fagurii din magazin sunt umpluți cu miere și albinele încep să o căpăcească, deasupra cuibului și sub magazin se așează cel de-al doilea magazin completat de faguri artificiali. În situația în care și cel de-al doilea magazin este umplut cu miere și se continuă culesul, deasupra cuibului și sub magazinul cu miere este poziționat cel de-al treilea magazin. Mătcile nu-și extind ouatul în acești faguri, deoarece ramele din magazine sunt depărtate între ele și au celulele alungite și drept rezultat, la încetarea culesului mierea din fagurii magazinului este de calitate superioară și poate fi folosită în totalitate. După ce s-au recoltat fagurii cu miere, în funcție de puterea fiecărei familii, deasupra cuibului se păstrează 1-2 magazine pentru a furniza spațiul necesar adăpostirii albinelor în stup.

Pentru a putea preveni frigurile roitului se utilizează procedeul aplicat la stupii orizontali privitor la ridicarea periodică din cuibul familiilor care sunt pregătite de roire, a fagurilor cu puiet căpăcit și albine tinere și se folosesc în vederea formării de familii noi sau revenirea familiilor slab dezvoltate.

După încetarea culesurilor, magazinele sunt ridicate de pe stupi și se controlează rezervele de hrană pentru fiecare familie. Deoarece în timpul culesului familiile de albine depozitează nectarul în fagurii din magazin, sunt situații în care rezervele de hrană pentru iernare trebuie completate cu sirop de zahăr sau cu faguri cu miere adunați de la familiile de albine care au mai multe rezerve de hrană.

Lucrările de pregătire a familiilor de albine pentru iernare și iernarea se execută ca și la stupii de tip orizontal.
Procedeul familiilor unite întreținute în stupi separați se aplică ca și în cazul stupilor verticali cu două corpuri, însă spre deosebire de acesta, la stupii separați, în momentul unificării familiilor, volumul stupului care primește culegătoarele crește adăugând 1-2 magazine cu faguri.

Foto

Stupină apicultor Constantin Chirilă, Prisăcani, judeţul Iași

Vizualizari: 2659 - Data: 14-10-2017 23:05:56