Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Pregătirea roirii


Primăvara, când e cald, familiile de albine cresc cantități mari de puiet, în condițiile în care culesul este din ce în ce mai bogat, iar albinele bătrâne de iernare sunt înlocuite de albine tinere doici. În situația în care sunt foarte multe albine tinere și cuibul este blocat cu multe provizii, încep pregătirile de roire pe care apicultorul le poate observa pe fagurii cu puiet.

Astfel, pe extremitățile laterale și inferioare ale fagurilor cu puiet apar primele pregătiri de botci, asemănătoare cu niște cupe de ceară amplasate cu gura în jos. Dacă se controlează zilnic starea familiilor de albine, se observă că în unele botci apar ouă, din care mai apoi ies larve. Numărul de botci construite în timpul pregătirii de roire naturală este la albina noastră carpatină de 70-80 și chiar depășește 100, ceea ce reprezintă un indicator biologic ce se diferențiază de alte rase, în special de Carnica.

În ziua în care primele botci sunt căpăcite, roiul poate părăsi cuibul și numai condițiile meteorologice nefavorabile sau demersurile apicultorului poate întârzia plecarea roiului. Roiul care a părăsit cuibul în aceste condiții, se așează pe un copac sau pe un alt suport din vecinătatea stupului. Roiul plecat împreună cu matca familiei mamă se numește roi primar. Roiul așezat pe creangă constituie o grupare organizată în special împotriva stării nefavorabile a vremii. După ce roiul s-a așezat pe o creangă de copac sau scorbură, el trimite albine cercetașe în căutarea adăpostului definitiv. În următoarele două zile sau la întoarcerea acestuia, roiul se desprinde și își ia zborul către adăpostul definitiv.

Apicultorul trebuie să prindă roiul înainte ca acesta să zboare și să înceapă să recolteze, cu ajutorul roiniței. Roinița poate fi împletită din paie, papură, nuiele sau sub formă de clopot. Dacă roiul este așezat pe ramuri subțiri, apicultorul îl taie cu foarfeca de pomi, iar roiul agățat de creangă se scutură direct în stupul amenajat pentru el. Dacă creanga nu poate fi tăiată, aceasta se scutură cu atenție pentru ca roiul să cadă în roiniță. Dacă este situat la înălțime, apicultorul leagă roinița de capătul unei prăjini pe care o duce până lângă roi, pe care îl scutură un ajutor al apicultorului, cu altă prăjină. Roinița cu roiul prins este așezată pe pământ aproape de locul unde a fost roiul și stuparul are grijă ca toate albinele să fie adunate în ea. Apicultorul trebuie să fie atent ca atunci când trece prin roiniță toate albinele să ia și matca roiului.

Foto

Stupină apicultori Artenian Manuel Măncuţ si George Leoca, Jurilovca, Tulcea - producători ecologici

Vizualizari: 2472 - Data: 14-10-2017 22:12:56