Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Creștere și îngrijire Struţi

Strut
Există fosile ale struţilor datând de acum câteva milioane de ani. Acest lucru le face să fie creaturi foarte interesante si studiate. Mulţi oameni de știinţa cred că evoluţia a produs schimbări în înfăţișarea lor, permiţându-le să se apere de prădători.

Struţul (Struthio camelus) este o pasăre care trăiește în Africa, aparţinând de grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăiește în prezent pe pământ.
Struţul african care trăieste acum în deșertul Sahara a fost raspândit în trecut și pe teritoriul Asiei de vest.

Penele și, în unele regiuni, carnea struţului fiind apreciate de om, au dus la dispariţia speciei de pe teritoriul asiatic.

Creșterea struţilor în ferme, asa cum se întâlnește astăzi în Africa de Sud și in alte regiuni, s-a dezvoltat probabil între anii 1857 și 1864 ca o nouă ramură în agricultură. Comerţul cu pene de struţ însă, are o vechime de câteva secole, datând din civilizaţiile primitive, în special în timpul imperiilor Egiptean, Asirian și Babilonian. Există mărturii în Biblie, hieroglife și istorie despre existenţa struţilor chiar înainte de Hristos.

Continentul african, în special zonele vaste de deșert, reprezintă habitatul natural pentru aceste păsări. Din cele mai îndepartate timpuri, penele de struţ au fost folosite in scop decorativ. În Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justiţiei. Penele acestor păsări sălbatice erau exportate din Senegal, Maroc, Algeria, Sudan, Tripoli și Egipt. Deșertul Sahara era un spaţiu excelent pentru vânătoarea struţilor, doar pentru penajul acestora.

Datorită faptului că de la distanţa silueta unui struţ se aseamănă cu cea a unei camile, arabii îl numeau "pasărea-camila" (de aici specia numită Struthio Camelus).

Numeroși indivizi au afirmat faptul de a fi fost primii care să crească și să smulgă penajul păsărilor vii. Există dovezi despre un număr de fermieri din Little Karoo și Capul Estic care aproape simultan (1863) au crescut struţi. După ce Arthur Douglas a construit și patentat primul incubator pentru ouăle de struţ, numit Eclipsa, în 1896, această industrie a luat rapid amploare.

Primul succes în creșterea struţilor a avut loc în Europa, la Grădina Zoologică din Marsillia.
Struţii au fost importati pentru prima dată de Germania, în 1906. Struţii se adaptează rapid oricărui mediu. Ei s-au inmulţit cu succes chiar și în timpul unor ierni aprige, în Nordul Germaniei, lângă Hamburg.

Primii struţi pentru împerechere (aflaţi în afara supravegherii Grădinii Zoologice) au fost aduși din Africa în Europa acum 20 de ani.
Struţii au ajuns din Olanda în Slovacia, în iunie 1992, și apoi exportaţi în Republica Ceha. Au fost aduși cu scopul unic de a popula fermele din aceste ţări.

Astăzi, struţul domestic este crescut pentru pielea de foarte bună calitate, carnea fără grăsimi și penajul fin. Obiectivele actuale vizează creșterea struţilor: 60% pentru piele, 14% pentru carne, 11% pentru pene și 15% pentru altele (exemplare vii, ouă și turism). Aceasta reprezintă o bună parte din veniturile industriei Sud-Africane.

În prezent, creșterea struţilor în ferme reprezintă o industrie în dezvoltate în ţări precum SUA, Canada, Israel, Olanda, Anglia, Germania, Austria, Franţa etc.

Penele sunt unele din cele mai căutate produse datorită durabilitatii lor de-a lungul timpului, dar și datorită faptului că sunt foarte matăsoase. Penele de strut pot fi strânse odată pe an și sunt utilizate pentru o varietate întreaga de produse, inclusiv în ceea ce privește cunoscutele pămătufuri pentru praf. Penele sunt utilizate în industrie din ce in ce mai mult, în principal pentru proprietăţile antistatice, dar și pentru faptul că au un conţinut foarte mic de grăsime în ele. Pămătufurile atrag și mentin praful asa cum nici un alt instrument asemănător nu o face.

Cu o piaţă mai mică, dar în continuă creștere sunt utilizate la costume și la carnavale, pentru ornamente în industria de distracţii. Penele mici și puful de pe gât sunt utilizate pentru a produce perii sofisticate pentru instrumentele electronice și de mare precizie, dar și în industria de calculatoare și cea de mașini (pentru curăţarea acestora înaintea vopsirii). Penele sunt curăţate, măsurate, spălate și vopsite în aproape orice culoare, pentru că apoi sa fie utilizate în confecţionarea diverselor obiecte din industria vestimentară.

Cele mai frumoase și de calitate pene sunt cele de pe aripile și coada masculilor. Principalele clase de pene sunt: Cele albe (de pe aripile masculilor), Cele negre (de pe aripile masculilor), Fantezii (de la capatul aripilor), Feminas (de pe aripile femelelor), Puf (de sub aripi), Cele de la coadă (de la cozile masculilor și femelelor).

Foto

Strut

Vizualizari: 3089 - Data: 21-11-2016 13:39:02