Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Caracteristici Păun

Paun
Păunul indian (Pavo cristatus) este o pasăre viu-colorată din familia fazanilor. Masculul este cel responsabil pentru popularitatea acestei specii, deoarece doar el dezvoltă penajul colorat și coada în evantai. Femela, deși de dimensiuni similare, are un colorit șters și îi lipsește coada. Păunul este o pasăre de dimensiuni mari: cântărește între 3 și 6 kg și măsoară în jur de 2 m (din care 80- 95 cm îi reprezintă lungimea cozii).

Femele pot atinge și ele greutăţi de până la 5 kg, însă lungimea corpului se oprește doar la 1 m, din cauza absenţei cozii.

Masculul prezintă o creastă în formă de evantai formată din pene de culoare neagră cu reflexii de verde albăstrui. Creștetul capului este albastru metalic. Ochii de culoare neagră sunt încadraţi între două linii albe, care trec pe deasupra, respectiv, dedesubtul lor. Aceste linii sunt formate de fapt din piele lipsită de pene sau puf. Restul capului este de culoare negru- albăstruie. Spatele prezintă un desen sub formă de solzi de bronz cu sclipiri verzui. Pieptul este albastru metalic, iar abdomenul verzui închis.

Coada-evantai, podoaba cea mai de preţ a păunului, nu este în totalitate coadă anatomică. Coada în sine este formată din doar 20 de pene, scurte, de culoare închisă, care au rolul de a susţine cele 200 de pene lungi, terminate sub forma unui ochi albastru. Aceste pene pleacă de fapt de pe spatele păsării. Chiar și femele își pot înfoia cozile, sub forma unui evantai, însă acesta este evident mai mic, puţin colorat și este format exclusiv din cele 20 de pene ale cozii.

Femela păunului prezintă un colorit format din nuanţe de maro, care în anumite regiuni degajă străluciri verzui. Abdomenul și zonele inferioare sunt albe. Tineretul prezintă același colorit ca și femelele. Masculii tineri abia dupa al 2-lea an de viaţă dezvoltă penele lungi ale evantaiului. Însă abia când implinesc 4 ani pot etala toate cele 200 de pene, perfect aranjate în coada semeaţă.

Nu este nici un secret că ţinuta de gală a păunului are rolul de a cuceri femelele. Cu cât evantaiul are o deschidere mai mare și penajul este colorat mai intens cu atât masculul este mai atrăgător pentru femele.

Pe măsura ce înaintează în vârstă, splendoarea și talentul de a defila sporește, astfel că masculii bătrâni sunt cei care se împerechează cel mai des. La debutul sezonului de împerechere păunii masculi se adună în grupuri și „se luptă". Lupta este non-violentă și constă doar în etalarea și scuturarea cozii, executarea dansului de curtare. Femelele pot vedea toţi masculii în același loc, pot compara și îl pot alege pe cel mai bun. Masculii se pot înfoia și în absenţa femelelor.

Sezonul de împerechere începe în aprilie și durează până în mai. Femela sapă un cuib în sol, pe care îl căptușeste cu iarbă și pene. Aici va depune între 4 și 6 ouă, de culoare albă și le va cloci singură. După 28 de zile puii vor ecloza. Imediat după ce au ieșit din ouă ei sunt apţi să alerge, dacă sunt ameninţaţi. Uneori, puii se caţără pe spatele mamei, care zboară pe cea mai apropiată creangă, pentru a evita un anumit prădător.

Păunul poate trăi 25 de ani în captivitate, iar în sălbăticie trăiește în jur de 20 de ani. Cu toate acestea, media de viaţă în captivitate este mult mai mică decât cea din sălbăticie, de aproximativ 16 ani. Acest lucru poate fi din cauza dietei. În sălbăticie, păunul are o mulţime de surse de hrană, însă în captivitate nu mai este nevoit să umble pentru găsirea hranei și nu va putea arde excesul de calciu și proteine, ceea ce îi va afecta rinichii.

Păunul este o pasăre omnivoră. Consumă insecte, viermi, termite, șopârle, broaște și șerpi. Păunul se mai hrănește cu mugurii copacilor, petale de flori, cereale, iarbă și muguri de bambus. Are nevoie de multă apă pentru a supravieţui.

Foto

Paun

Vizualizari: 3066 - Data: 18-11-2016 11:23:08