Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Boii de tracţiune

Boi la lucru
Boii care au ajutat omenirea să realizeze munci grele din cele mai vechi timpuri, sunt masculii maturi, castraţi, ce provin de la orice rasă de bovine.

Boii pot lucra singuri, în pereche sau mai mulţi în funcţie de greutatea sarcinii de lucru. Deși anumite rase de bovine se pretează mai bine pentru a face munca grea, în esenţă boii de la toate rasele pot fi instruiţi pentru munci agricole. Dar în Europa, pe lângă boi, erau folosite frecvent și vacile pentru tracţiune. Fermierii din Germania, Austria, Elveţia foloseau vaciile pentru un triplu scop: ca animale de lapte, pentru a ridica un viţel pentru carne, și ca animale de tracţiune. În America de Sud, Africa, China și India boii se folosesc în silvicultură la transportul buștenilor. În schimb în Statele Unite și Canada, fermierii tradiţionali și ecologiști folosesc boii pentru a trage utilaje agricole (prese de balotat, platforme pentru gunoi, plug, greblă pentru fân, etc.).

La boi se folosește tipul de ham german, utilizat pe scară largă în Austria și Elveţia, care este foarte confortabil și permite pentru a lucra cu doar un singur animal. Dresarea boilor este similară cailor și cere multă onestitate în comunicarea cu animalele și mult antrenament pentru a corecta greșelile.

Hrana dată boilor se organizează în așa fel încât să îi menţină tot timpul în condiţii bune, pentru a putea presta orice muncă li se cere. Îngrijitorii de vite administrează boilor de obicei furaje voluminoase și suculente cum ar fi fânul iarna, masa verde vara, paie tocate, furaje concentrate, mai ales porumb și tărâţe. Hrana se va administra în trei taninuri, dintre care cea mai importantă este masa de seară, când boii trebuie să se culce sătui și liniștiţi. Boii tineri, vor primi mai multă hrană decât cei adulţi, pentru ca aceștia să crească puternici și sănătoși.

Apa trebuie schimbată de mai multe ori pe zi și să fie proaspătă mereu, pentru că boilor le este sete în permanenţa datorită efortului depus pe timpul zilei.

Boul este un animal de tracţiune folosit de om, ca și calul, din cele mai vechi timpuri. Se estimează că a fost domesticit și utilizat în agricultură începând cu mileniul al IV-lea î.Hr., în zonele fertile din Mesopotamia, de unde s-a răspândit în Europa, în Asia și în Egipt. Boul este foarte puternic și mai lent în mișcări decât calul, ceea ce permite un mai bun control al atelajului (plug, căruţa).

Foto

Boi la lucru

Vizualizari: 4291 - Data: 16-11-2016 15:45:55