Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Caii de tracţiune

Cai
Calul de tracţiune este o prezenţă constantă în istoria umanităţii și a contribuit esenţial la dezvoltarea agricolă și industrială, până pe la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Originea sa se află în regiunile vestice și nordice ale Europei, unde caii sălbatici (strămosii celor de astăzi) s-au adaptat la climatul rece și umed, devenind animale robuste și deosebit de rezistente.

Încă din antichitate, oamenii au făcut diferenţa între calul de tracţiune, docil și puternic, și cel de echitaţie, mult mai rapid și energic. Paradoxal, după ce acest animal l-a ajutat pe om secole de-a rândul, la cele mai dificile munci, după ce, în marile orașe, trăsurile, poștalioanele, primele tramvaie nu ar fi putut funcţiona dacă nu erau trase de cai, după ce, în războaie, a servit artileria grea, calul de tracţiune nu a mai prezentat mare interes și omul, nerecunoscător, nu a găsit altă soluţie decât să „scape" de acest minunat animal, ducându-l la abatoare, pentru a-i comercializa carnea.

O asemenea atitudine a început să fie reconsiderată abia în anii ´90 ai secolului trecut, când, în multe părţi ale lumii, crescătorii de cai au început să înmulţească exemplarele de cai de tracţiune, care să poată fi folosiţi în turismul rural, în exploatările forestiere, în întreţinerea spaţiilor verzi, în plimbările de plăcere, cu mijloace de transport tradiţionale, sau în competiţiile sportive.

În agricultură, astăzi, calul de tracţiune a reapărut, în principal, pentru trei activităţi de bază: în viticultură (pentru întreţinerea podgoriilor în sistem ecologic), în grădinărit (la arat, pentru că nu tasează solul și nu poluează) și pentru transport (al lemnului, al recoltelor, al altor materiale), pe teren accidentat.

Unele cunoscute, altele mai exotice, unele mai noi, altele cu origini care se pierd în negura vremii, rasele de cai de tracţiune sunt tot timpul un subiect fascinant pentru toţi iubitorii de cabaline. Cele mai importante rase de povară și tracţiune sunt:
Breton, Percheron, Linia Fiterorasa (rasă românească nouă), Haflinger, Lipitan, Fjord, Frizian, Huţul.

Foto

Cai

Vizualizari: 3828 - Data: 16-11-2016 15:26:00