Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale

Creșterea animalelor pentru tracţiune

Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu
Folosirea animalelor pentru muncă a început cu mult înainte ca omenirea să înceapă agricultura și a contribuit foarte mult la expansiunea geografică a culturilor antice.

Tracţiunea animală este considerată azi de mulţi oameni ca fiind arhaică și ineficientă; azi, dezvoltarea din agricultură este posibilă datorită folosirii mașinilor. În ciuda celor 50 de ani de promovare a tehnologiei pentru agricultură în ţările în curs de dezvoltare, diferenţa de dezvoltare dintre ţările industrializate, bogate și cele cu economii slabe și dependente, a crescut.

Criza de petrol din anii 70 a reînnoit interesul pentru folosirea animalelor pentru munca din agricultură. Dar pentru ţările industrializate, această opţiune a rămas de slab interes iar pentru ţările în curs de dezvoltare a rămas o "tehnologie" folosită ca ultimă opţiune.

Folosirea modelelor de producţie bazate pe multe input-uri sau multe output-uri, modele ce sunt mai dependente de combustibilul fosil, nu pot fi considerate fezabile la nivel global. Nu sunt doar inaccesibile din punct de vedere economic fermierilor mici, dar rezervele globale de petrol nu pot susţine orice propunere de mecanizare intensivă pentru producătorii agricoli din toată lumea. Sursele alternative de energie, precum folosirea eficientă a forţei de tracţiune a animalelor, trebuie să fie reconsiderate.

Animalele, ca furnizori de forţă de tracţiune și de alte numeroase produse, constituie un element esenţial pentru subzistenţa milioanelor de fermieri, ciobani și păstori în ţările în curs de dezvoltare și sunt cruciale pentru vaste regiuni cu potenţial agricol scăzut sau condiţii de mediu mai aspre. Numărul de animale folosite în întreaga lume ca forţă de muncă este estimat la nu mai putin de 250 mil. Exploatarea lor nu este limitată doar la fermierii mici; proprietăţi agro-industriale mai complexe au recunoscut că, în anumite situaţii, folosirea animalelor în scop economic este justificată. De exemplu, în Caraibe, pe una dintre cele mai mari plantaţii de zahăr, animalele și mașinile au fost folosite împreună foarte eficient de mai bine de 75 de ani. În 1994, mai mult de 8 000 bivoli au fost folosiţi timp de șase- șapte luni pentru transportul unei treimi din recolta de sfeclă de zahăr. Cazuri similare pot fi găsite în Africa de Vest și în Asia de Sud-Est.

Deși nu există nici o dată statistică disponibilă, se estimează că populaţia globală de animale folosite pentru muncă are o mare contribuţie la munca din agricultură.
Animalele nu asigură doar mijloace de trai pentru milioane de familii dar și contribuie la sisteme de producţie acceptate din punct de vedere social și ecologic. Mai mult decât atât, eficienţa energiei animaliere (ca input pentru agricultură) este mai mare decât a mașinilor.

Este ilustrat astfel enormul potenţial al animalelor folosite pentru muncă, nu doar de a accelera dezvoltarea durabilă din agricultură ci și de a contribui la stabilitatea ecologică necesară pentru a atinge aceste scopuri. Pentru a optimiza acest potenţial, animalele trebuie utilizate în cadrul fermelor și pentru activităţi conexe pe tot parcursul anului. Animalele domestice asigură o multitudine de output-uri precum forţa de tracţiune, laptele,carnea, fibrele, bălegarul, piele, ce sunt toate derivate din folosirea ca sursă de hrană pentru animale a resurselor locale: pășuni, resturi din recolte, furaje de la copaci și de la arbuști. Această reciclare reduce pierderile în cadrul fermelor dar și contribuie la îmbunătăţirea texturii și fertilităţii solului.

La ora actuală, în agricultura lumii, se folosesc în jur de 30 de milioane de tractoare, peste 400 de milioane de ţărani apelează la animale de tracţiune și mai mult de un miliard de ţărani lucrează pământul cu propriile mâini. Așadar, este o falsă percepţie că, la începutul mileniului al III-lea, agricultura este, în mare măsură, mecanizată (fapt valabil numai pentru ţările dezvoltate) și ca metodele empirice de cultivare a pământului ţin de vremuri demult apuse. Mai mult, criza resurselor energetice, efectul încălzirii globale, generat de emisia de gaze, aduc din nou, în atenţia specialiștilor, posibilitatea întoarcerii la metodele agriculturii tradiţionale, implicit la folosirea animalelor de tracţiune, deși, de-a lungul secolelor, oamenii au pierdut mult din experienţa și inţelepciunea inaintașilor.

Foto

Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu

Vizualizari: 3775 - Data: 16-11-2016 14:51:22